Tuesday, December 13, 2011

Research Methodology APEKAH?


Hari yang agak mendung-mendung kelabu ni buat mata macam mengantuk je.. adoi.. pejam celik pejam celik dah tinggal lagi dua minggu je nak habis kelas.. lepas tu seminggu study week masuk pula dengan exam.. nasib baik paper start pada 6.1.2012 habis pula 17.1.2012.. Eh dah nak 2012??? Alamak… rasa mcam tak buat apa-apa pun untuk 2011 kan.. eh ini cerita ape ni!!! Ouh..lupe.. ini luahan perasaan maklumlah tinggal 1minggu lebih je nak cuti study week.. So cikgu2 semua kelam kabut nak buat test la.. hantar assignmentla.. presentla.. kann… banyak nye kerja nak kene settle.. banyak-banyak jugak.. kena cari masa untuk diri jugak..kan? so inilah masanya..membebel je kat BLOG sendiri.. bukan kene bayar pun kan.. ok foine..bayar gaklah kalau pergi CC (kedai,yang,ada,internet,dan,berbayar)  eh..mesti korang pelik kan.. ape aje lah yang I duk membebel tak masuk2 lagi dengan tajuk kan.. so ayuh kita ke topic utama.. maaflah membebel banyak sangat..takde teman nak bercerita :’( hehehe


(jangan nak malas-malas sangat yea)

Ok... ok… ok… fine... 
RESEARCH METHODOLOGY (RM)
Haa….. mesti tak ramai yang tahu pasal ni.. melainkan dah masuk belajar degree.. (eeeeyiieewww..ingat dah pandai sangat lah tu) ha.. memang betul.. ilmu hendaklah dicari setiap hari, setiap masa, setiap saat. Tapi dengan ini I rasa macam tak sabar nak habis degree and tak pasti nak sambung master ke tidak.. pening + letih dh nak belajar sebenarnye.. haa… tengok! Balik pada cerita kita.. (merepek je kejekan..hehhhe)..
 Research methodology ni kalau uolls nak tahu subject yang pada saya.. subject yang banyak sangat nak kene baca.. lepas baca, baca, baca, dan baca lagi..  selain itu, dengan adanya subjek ini membuatkan pelajar2nya menghargai penulisan orang lain.. sebagai contoh, dengan adanya research selain kita memberi Idea kita. Kita juga perlukan “prove” yang membuktikan apa yang kita cakap itu lebih kurang betul.. atau dalam bahasa inggerisnye ‘supporting detail’ disamping itu kita boleh belajar macam mana nak selesaikan sesuatu masalah.. kebiasaannya RM ini adalah masalah.. cikgu saya juga kata “ha..yang berlubang itu adalah masalah.. jadi, macam mana kita nak selesaikan atau nak tutup lubang itu..” begitulah yang diberi tahu yang membawa kepada maksud RM ini adalah dengan adanya atau adakan masalah lepas tu selesaikan.. dalam bahasa ingerisnya pula :


(everybody can!! don't ever say that u can't or won't)

“Methodology is generally a guideline for solving a problem, with specific components such as phases, tasks, methods, techniques and tools. It can be defined also as follows:
1.   "the analysis of the principles of methods, rules, and postulates employed by a discipline";
2.   "the systematic study of methods that are, can be, or have been applied within a discipline".
3.   the study or description of methods”
tq en Wikipedia


(namoo..namoo.. macam kucen ni tau *wink* )

Haa… lepas tu cikgu saya juga selalu cakap ayat nie hang balik hang baca itu pun dah cukup menandakan yang RM ni memang kene banyak baca.. baik dari article, journal, books, haa yang namanya tulisan tu yelah tu.. bolehla masuk kategori membaca.. oleh itu, sebagai penutup, saya ingin memberitahu bahawa RM ini berguna untuk hidup.. siapa yang nak buka restaurant tu kalau boleh mula lah dengan RM ni.. supaya pemilik restaurant dapat tahu apa yang dikehendakinya.. sekian… jaga diri semuanya..sampai nanti yea… muah!!!!!!!!

Eh jap! Layan video ni eh.. love love love
(maklumlah semua tengah hangat dengan OMBAK RINDU kan…)




Ayu Orked

1 comments:

Iffah Afeefah said...

aah terrombak rindu gak ni hehe