Tuesday, February 15, 2011

jalan2 makan minang


     hye uollsss... hari ni takde ape sgt pn.. boering~~~ mana tak nye.. dh nk kne balik ke tempat yang wajib ade slama 2 tahun ok.. kan best duk rumah je.. so home person.. hehhe..anyway hari ini sy bgn pagi je famly dh bwk pegi jalan2 cari mkn..papa bawa kiteorng mkn dekat kedai minang dekat ampang.. oklah the food.. tapi dekat gombak lagi best tau.. name kedai GARUDA maklumlah.. masakan minang kan getting popular nowdays.. mana taknya merata2 ade jual ayam penyet.. kan?? so.. tue lah maksud sy.. :) so nie sy bagi sikit pasal asal usul masakan minang ye peeps.. :)


    Dalam sejarah Indonesia, maka Suku Minangkabau merupakan bagian dari kelompok Deutro Melayu (Melayu Muda) yang melakukan migrasi dari belahan daratan Asia kurang lebih 500 tahun sebelum masehi. Diperkirakan alur penyebaran nenek moyang dari kelompok melayu muda ini, bermula dari daratan Asia, menuju Thailand , kemudian masuk ke Malaysia Barat dan terus masuk menuju tempat-tempat di Nusantara. Nenek moyang suku Minangkabau. Dari Malaysia barat kemudian, bangsa ini masuk kearah Timur pulau Sumatera, menyusuri aliran sungai Kampar hingga tiba di dataran tinggi yang disebut negeri Periangan, dilereng Gunung Merapi. Sebagaimana yang dikisahkan dalam Tambo, sejalan dengan perkembangan penduduk dan kelompok masyarakat ketika itu, nenek moyang etnis Minangkabau mencari tempat pemukinan penduduk dan menemukan tiga lokasi untuk perluasan yang disebut Luhak nan Tigo (darek). Dari Luhak nan Tigo inilah suku Minang menyebar ke seluruh wilayah yang disebut alam Minangkabau.




the best ayam penyet in town :) so far lah~


mcmsedap kan???

 
lauk bnyk2

minang food :)

 
mcm lapa je kan..


So smpi sinie je.. nanti kite coret2 conteng2lagi kat blog nie.. J
©ayuorked


10 comments:

Redbloodsnow said...

yummm yummm..melior tgk menu yg di order :)

zuladeil said...

very nice blog.... mendamaikan... keep it up..!! hehe

DzuLagiL said...

salam...
dah follow...
trima ksh atas kunjungn

ayuorked said...

red bloodd.. kan?? sgt lapa bile tgk.. and paling best ka d curve lah.. u should try.. :)

ayuorked said...

zuladeil.. tq babe,, u pnye pn pe kurng nye.suit sgt.. :)

ayuorked said...

dzulgail.. tq3 yep.. rajen2 lah menjenguk..ehhe

azzey said...

Byk nya makanan. HB tu mmg betulpun..jom le join skali..

ayuorked said...

ye ke..cm takut je nk join.. ahha// bole..

athirah said...

tq for the info saya mmng tgh mencari2 sgt pasal minang

athirah said...

tq for the info saya mmngtgh mencari2 pasal minang ni